Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Elfen Lied

Καθώς άκουγα πολλά καλά λόγια, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι πράγματι είναι θείο anime. Είδα ότι είναι μόνο 13 επεισόδια και κάτι μου φάνηκε παράξενο. Τελικά ήταν 14, αλλά δεν είχε μεγάλη διαφορά. H φήμη προτρέχει σχεδόν πάντα του ο,τιδήποτε. Αλλά δεν ανταποκρίνεται των προσδοκιών. Elfen Lied λοιπόν.


Όπως έλεγα, άκουγα πολλά καλά λόγια και από πολλά άτομα. Είχα αρχίσει να το πιστεύω κι εγώ ο ίδιος και μάλιστα διέδιδα πως το Elfen Lied είναι από τα "μεγάλα" anime. Αφού όμως το παρακολούθησα, είχα μια αλλαγή καρδιάς.

Το anime ξεκινάει με πολύ splatter. Αίματα να πετάγονται δεξιά, κεφάλια να βρίσκονται αριστερά, χέρια και πόδια να ξεριζώνονται και μια ξεβράκωτη να περπατάει με το κράνος στο κεφάλι ανενόχλητη. "Ώπα μεγάλε", σκέφτηκα, "εδώ είμαστε. Επιτέλους ένα σοβαρό anime". Είχα βαρεθεί να βλέπω συνέχεια ecchi, harrem, pantsu και όλα τα παρεμφερή. Όταν είδα τα αίματα, σκέφτηκα πως κάτι θα γίνεται. Αφού τόλμησα για μια στιγμή να το συγκρίνω με το Tengen Toppa Gurren Lagann.

Έβλεπα το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Την πρώτη μέρα είδα τα 4 από τα 14 επεισόδια. Είχα αρχίσει να ξύνομαι σαν μπαμπουίνος. "Δε μπορεί", σκεφτόμουνα συνέχεια, "κάποια στιγμή πρέπει να δέσει μια ιστορία!!"

Την επόμενη μέρα είδα όλα τα υπόλοιπα. Και μετά η αποκάλυψη! Δεν έχει ιστορία.... Απογοητεύτηκα εκείνη τη στιγμή. Και όχι BigBoss, δεν είναι spoiler, είναι κάτι που πρέπει να ξέρουν όσοι επιχειρήσουν να το δουν. Βάραγα το κεφάλι μου. Δεν ήξερα από που να ξεφύγω. Συνεχώς σκεφτόμουν πως κάτι μου ξέφυγε και γι' αυτό νόμιζα ότι έχασα το νόημα. Πήγα στο anidb.net για να δω τι μπορεί να έκανα στραβά.

Εκεί όμως έγινε άλλη αποκάλυψη. Όλοι τσακώνονται για το κατά πόσο υπερεκτιμημένη είναι σαν σειρά anime. Άλλοι διαφωνούν για την ποσότητα βίας που παρουσιάζει. Κι ένας μόνο κατάφερε για εμένα να τοποθετηθεί σωστά για το όλο θέμα. Κι εγώ εξακολουθώ να καλώ αυτούς που πιστεύουν ότι η σειρά έχει ιστορία, να έρθουν σε εμένα τον ηλίθιο και να μου εξηγήσουν! Κι αυτό το 14ο επεισόδιο, το οποίο υποτίθεται πως βγήκε γιατί οι fans είχαν μπουχτίσει από κάποια κενά στην ιστορία... Τι να πω γι' αυτό; Όχι μόνο κενά δεν καλύπτει, αλλά προσωπικά δεν έχει κάποια σχέση με την όλη σειρά. Περιττές πληροφορίες. Πραγματικά περιττές. Και τα κενά έμειναν εκεί που ήταν.

Μέσα στα σχόλια που έχουν ειπωθεί στο anidb, υπάρχουν μερικοί που παραπονιούνται για το τέλος. Κι εγώ μαζί τους. Υπάρχουν και μερικοί που παραπονιούνται για το τέλος του manga. Υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο το τέλος του anime, καθώς το manga είναι παρατραβηγμένο μέχρι βλακείας. Εγώ έχω ήδη ξεκινήσει να το διαβάζω, καθώς ΕΛΠΙΖΩ να μπορέσω να βγάλω μια άκρη με την υποτιθέμενη ιστορία που πρέπει να έχει το anime(γιατί δε μπορεί, πρέπει να έχει μια κάποια ιστορία-του πούστη δηλαδή!!). Μέχρι και το Seitokai Yakuindomo έχει μια πιο κατανοητή και δεμένη ιστορία, που είναι κάτι σαν τα Σκερτσάκια, τη σειρά που έδειχνε στον Alpha.

Τέλος πάντων. Εγώ θα του έβαζα ένα 6, μόνο και μόνο γιατί άκουγα πολλά γι' αυτό. Βασικά πιο λίγο αξίζει και πιστεύω πως το 8,25 που έχει πάρει, παραείναι μεγάλος βαθμός για τέτοια φούσκα. Ήταν ωραίο στην αρχή, αλλά η συνέχεια δεν με ενθουσίασε καθόλου. Κι όμως, είναι απορίας άξιο πως κατάφεραν κι έκαναν κάθε επεισόδιο να σε κάνει να θέλεις να δεις και το επόμενο. Ίσως αυτό είναι που τράβαγε τους πάντες. Αυτό και τα απίστευτα opening και ending που είχε. Αυτά ήταν πραγματικά αριστουργήματα κατά την άποψή μου.


Στην τελική όμως, δεν συγκρίνεται με το Tengen Toppa Gurren Lagann. Το Elfen Lied είναι κλάσεις κατώτερο. Κι ας είναι εντελώς διαφορετικά είδη. Το θέμα είναι η ευχαρίστηση του θεατή. Κι όχι το κατά πόσο είναι του ίδιου είδους. Με μεγάλους ενδοιασμούς, προτείνεται.


TR

7 σχόλια:

  1. Αν και κατανοώ γιατί κάποιος μπορεί να πει πως το manga το παρατράβηξε, μπορώ να πω πως το ευχαριστήθηκε περισσότερο από το ανιμε, και είναι στα τοπ μάνγκα που έχω διαβάσει. Το ανιμε πρακτικά μετέφερε το μισό μάνγκα και εκεί που θα άρχιζε να έχει περιπέτεια, το έκοψαν. Βράσε ρύζι και άσε το θεατή να σφυρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν, δεν γίνετε να συγκρίνεις 2 ανόμοια πραγματα. Αλλο Toppa Tengen και αλλο Elfen Lied. Μου συγκρινεις Mecha με Drama, απαραδεκτο.

    Tο Elfen Lied λοιπόν, οντως ξεκiνησε με splatteριες πραγμα που εμενα με εκανε να σκεφτω το ακριβως αντιθετο από εσενα. Αλλά συνέχισα να βλέπω οπως κι εσυ. Σιγά, σιγά αρχιζε να παίρνει μπρος η σειρά και να ξεδιπλώνεται η ιστορία του κάθε χαρακτηρα. Τώρα εσυ σε πιο ακριβως σημείο κόλλησες δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβες τι είναι τα Diclonius; Δεν καταλαβες το παρελθόν του Kouta και της Lucy; Δεν ξερω πραγματικα.

    Στο anime υπάρχουν σκηνες μίσους, αγάπης, βιας και βαθειας λύπης. Σκηνες που παρόμοιες εχω δει ναι μεν αλλά οχι να παρουσιαζονται έτσι περιεργα/σωστά. Μάλιστα υπάρχουν και σημεία όπου δείχνουν με πολύ σκληρο τρόπο διαφορα προβλημματα στις οικογένειες, την βία στα ζώα καθώς και αρκετα αλλα κοινωνικά θέματα.

    Δεν θα καθίσω φυσικά να αναλύσω αλλο γιατι μ'αρεσει ή όχι, δεν έχει ουσία αλλωστε. Όπου αλλου το είχα προτείνει, αρεσε σε όλους.

    Σε ένα σημειο παντως λες κατι που δεν ταιριάζει με όλο το υπολοιπο σου κειμενο: "Κι όμως, είναι απορίας άξιο πως κατάφεραν κι έκαναν κάθε επεισόδιο να σε κάνει να θέλεις να δεις και το επόμενο.". Μα αν δεν σ' αρεσε, πως ειναι δυνατόν να θες να δεις το επόμενο;

    Το ending μπορω να καταλαβω γιατι μπορει να μην σ' αρέσει αλλά και παλι εμενα μ' αρεσε γιατι σου αφηνε την επιλογη να σκεφτεις και να επιλέξεις εσυ τι εγινε (όπως και στο Inception ενα πράγμα).

    Πάντως μην μπεις στον κόπο να διαβασεις το manga -δεν το εχω διαβασει-. Αφου δεν καταλαβες καθόλου την ιστορία (πώς τα καταφερες;) δεν εχει νοημα να την προχωρήσεις.

    Γενικά, το "πρόβλημμα" δεν ειναι στην σειρά αλλά σε αυτόν που τη βλέπει και στον τρόπο που τη βλέπει. Αν την ώρα που το παρακολουθεις καθεσαι και κοιτάς τις λεπτομέριες και λες απο μεσα σου "α γιατι το εκανε ετσι και γιατι αυτη εχει κερατο και γιατι το ενα και γιατι το αλλο και που στο καλο ειναι η επομενη splatterια!?", χάνεις την ουσία. Καλύτερα ειναι να το παρακολουθήσεις και να προσπαθήσεις να καταλαβεις τα συναισθηματα των χαρακτηρων για να δεις αν υπάρχει αυτο το δέσιμο που λενε μεταξυ θεατή και χαρακτηρων.

    Υ.Γ.1: "Μέχρι και το Seitokai Yakuindomo έχει μια πιο κατανοητή και δεμένη ιστορία, που είναι κάτι σαν τα Σκερτσάκια, τη σειρά που έδειχνε στον Alpha."

    FAIL

    Y.Γ.2: To σχολιο σου Zaratoth δεν του δινω σημασία μιας που εσυ κατεκρινες το anime πριν καν το δεις :P.

    Y.Γ.3: Εγώ θα παρω απο το forum που εστειλες μερικές αλλες αναρτησεις:

    "With this anime you find always the same comments, everybody talking about the blood and gore...

    Ηas anybody paid attention on the plot? Because it's really interesting, and probably if you watch it without prejudices you will have a little compassion for Lucy, and understand why Kouta says that he loves her after all."

    "Some people never see past the blood, gore and fan service and so they never get the story behind the madness."

    Y.Γ.5: Ειναι σαν όλα τα αλλα πραγματα. Ειτε θα σ'αρεσει κατι, είτε οχι.

    Υ.Γ.6: Η μοναδική φορα που το ειχα συγκρίνει κι εγω με το TTGL ήταν μονο και μονο για να αναφερω ποσο μου αρεσε. Δηλαδή είχα πει πως πλεον για μενα βάζω Elfen Lied και ΤTGL μαζι στην κορυφη.

    Δεν γίνεται να τα συγκρίνω στο τομεα της μαχης ή στο θέμα των σχεσεων μεταξύ των χαρακτηρων. Στο πρώτο θα κερδιζε το TTGL ενω στο δεύτερο το Elfen Lied και με τεραστια διαφορα μαλιστα και στις δυο περιπτώσεις.

    Y.Γ.7: Αν υπήρχε κατι που να με ενοχλησε ήταν το incest κομματι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αν είναι ανόμοια ή όχι, το ορίζει ο καθένας υποκειμενικά. Για μένα anime το ένα anime και το άλλο. Μπορώ να συγκρίνω το ο,τιδήποτε. Δε χρειάζεται να είσαι και ο Chuck Norris για να το κάνεις. Η ιστορία που δεν κατάλαβα είναι ΠΟΙΑ είναι!! Η μάχη της ανθρωπότητας για την επιβίωση ενάντια στους diclonius; Το ερωτικό τρίγωνο που εμφανίζεται σταδιακά; Η επιβίωση της Lucy; Η λύτρωση του Kouta για τη βίαιη δολοφονία της οικογένειάς του; Ποια είναι η κεντρική ιδέα; Το TTGL είχε μια ξεκάθαρη κεντρική ιδέα. Το Elfen Lied από την άλλη...πρέπει να κάνεις ανασκαφές για να βρεις μια.

      Το πως γίνεται να φτιάχνουν ένα επεισόδιο, είναι ένα άλλο θέμα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να κάνουν σειρά να σε καθηλώνει στο τέλος κάθε επεισοδίου και να σε κάνει να θέλεις να δεις το επόμενο, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα από τη συνολική άποψη που δημιουργείται στο τέλος. Ναι, ήθελα να δω το επόμενο επεισόδιο κάθε φορά που τελείωνε αυτό που έβλεπα, αλλά όταν έφτασε στο τέλος και το κουβάρι ήταν ακόμα τυλιγμένο ήταν απλά απογοητευτικό.

      Το ending, δεν έχει να κάνει με το αν μου άρεσε ή όχι, αλλά με το πόσο ξεκρέμαστη μένει η ιστορία που υποτίθεται πως τελειώνει. Κι αφού μένει χοντρικά ανολοκλήρωτη, τότε θα διαβάσω το manga από την αρχή, για να δω ποια σημεία είναι εκείνα που παραλήφθηκαν στο anime και τα οποία ίσως με βοηθήσουν να καταλάβω καλύτερα το θέμα του. Ήδη έκανα μια κουβέντα με τον Zaratoth η οποία κάτι βοήθησε. Και το manga έχει ένα κανονικό - απ' όσο άκουσα - τέλος, αν και μια πλειονότητα υποστηρίζει ότι είναι παρατραβηγμένο.

      Όσο για τον τρόπο που παρακολουθεί κανείς, αυτό που λες είναι επιεικώς κουτό. Αν κάθεσαι απαθώς και βλέπεις μια καταραμένη οθόνη με pixels να αλλάζουν, χωρίς να διερωτάσαι γιατί μπορεί να έγινε κάτι ή όχι, τότε με συγχωρείς, αλλά εσύ δεν παρακολουθείς, αλλά βλέπεις εικόνες που αλλάζουν. Βάζω στοίχημα πως δεν βλέπεις καν τα translation notes, που πολλές φορές βοηθούν στην κατανόηση των διαλόγων. Αν δεν αναρωτηθείς τι είναι αυτό που προκάλεσε το συγκεκριμένο συναίσθημα σε ένα χαρακτήρα, τότε πάλι παρακολουθείς με λάθος τρόπο.

      Το να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ και το να ΒΛΕΠΕΙΣ έχουν τεράστια διαφορά. Στο πρώτο προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει, τι ενοχλεί τους χαρακτήρες, πως έφτασαν εκεί που είναι κλπ. Στο δεύτερο, απλά πετάς τον χρόνο σου.

      @Υ.Γ.3: Είναι από τα λίγα σχόλια που τάσσονται υπέρ. Όλοι οι άλλοι διαφωνούν γενικά. Για την ιστορία, για τον τρόπο που κινούνται οι χαρακτήρες, για ο,τιδήποτε. Και γι' αυτό το σχόλιο εγώ διαφωνώ κάθετα γιατί ποτέ δεν ήμουν σε επιφυλακή για το πότε θα εμφανιστεί το επόμενο σαλαμάκι.

      @Υ.Γ.4: Το έφαγε η μαρμάγκα.

      @Υ.Γ.5: Ποτέ δεν είναι κάτι έτσι. Είμαι απόλυτος άνθρωπος, αλλά σε ορισμένες καταστάσεις δεν σκέφτομαι απόλυτα.

      Τα υπόλοιπα δεν υπάρχει λόγος να τα απαντήσω.

      Διαγραφή
  3. Δεν θα καθήσω να απαντησω σε όλα αυτό μιας που δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να συμφωνω, οπότε θα πρεπει για αλλη μια φορα να γραψω εκθεση.

    Εγώ το μόνο που καταλαβαινω απο τα γραφόμενα σου ειναι το ποσο καλά... δεν με ξερεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε με νοιάζει το να σε μάθω. Δεν κάθισα να αναλύσω τις ανθρώπινες σχέσεις και το πόσο καλά γνωριζόμαστε σε αυτό το κείμενο. Αυτό θα πήγαινε σε ένα κείμενο της σειράς "Άνθρωποι".

      Εδώ έγραψα την άποψη μου για το Elfen Lied. Και αν θες να τα συνοψίσω όλα αυτά σε μια έκφραση. Λοιπόν η άποψή μου για το Elfen Lied: όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
  4. Γιατί ρε; Ωραίο ήταν και ακόμα καλύτερο ήταν το manga.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sorry man, αλλά εγώ δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το anime. Το manga τώρα το διαβάζω. Μπορώ να πω ότι προς το παρόν πατάει εκεί που με έχει οδηγήσει το anime και δεν έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο.

      Απ' ότι πληροφορήθηκα, στο manga υπάρχει ένας χαρακτήρας που στο anime δεν εμφανίστηκε ποτέ.

      Διαγραφή