Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ζωντόβολα εκπαιδευτικοί

Έρχονται μέρες εξεταστικής όπου να 'ναι (γι' άλλους έχουν ήδη ξεκινήσει ή έχουν ήδη τελειώσει) και ήρθε η ώρα να πω δυο λογάκια για τους εκπαιδευτικούς που το παίζουν και φίρμες. Έχω και στη δική μου σχολή μερικούς τέτοιους, αλλά ευτυχώς είναι μετρημένοι και δεν τους έχουμε όλη μέρα μέσα στα μούτρα μας. Αλλά όταν τους έχουμε... βρίζουμε και τον άντρα που τις χώρισε!

Έχω να δώσω περίτρανα παραδείγματα ανθρώπων που έγιναν καθηγητές χωρίς να το αξίζουν. Μόνο και μόνο επειδή διάβασαν και μπόρεσαν να περάσουν τα μαθήματά τους, νομίζουν ότι έχουν την ικανότητα να διδάξουν. Ε λοιπόν όχι ρε ζώα! Αυτός που ξέρει να διδάσκει φαίνεται κι ας μην έχει κάνει διδακτορικό όπως μερικοί - μερικοί.

Έχουμε που λέτε μερικούς καθηγητές στο ΤΕΙ που είμαι εγώ, και όχι μόνο στο δικό μου τμήμα, που είναι τόσο μαλάκες που νομίζουν ότι θα έπρεπε να τους λέμε και ευχαριστώ που μας κάνουν μάθημα. Και τους έχουμε καταβρίσει τόσο πολύ (και κρυφά και φανερά) που ο Mikeus θα ένιωθε μειονεκτικά αν ήταν από δίπλα. Μιλάμε για αληθινά ζώα, όχι απλούς παπάρες. Μιλάμε για μαλάκες προχωρημένου επιπέδου, που επειδή έχουν πάρει ένα κωλόχαρτο - για το οποίο πολύ αμφιβάλλω το αν το αξίζουν ή όχι - έχουν την εντύπωση ότι είναι και φωστήρες ρε! Δεν το 'ξερα, να υποκλίνομαι κιόλας όταν τους βλέπω...

Είναι πολύ τέτοιοι καθηγητές. Το χειρότερο στην όλη ιστορία είναι το ότι νομίζουν πως είναι τόσο διάνοιες που πάνε και γράφουν βιβλία, τα οποία αναγκάζουν τους φοιτητές να διαβάσουν. Και δεν έχουν ιδέα από γράψιμο βιβλίου. Δεν περιμένω να είναι τίποτα λογοτεχνικά αριστουργήματα, αλλά ρε γαμώ το κέρατό μου, αν κάνεις μια δουλειά, κάνε τη σωστά τουλάχιστον!

Ας πάρουμε ένα τρανταχτό παράδειγμα που έχω υπόψιν μου.


Ένα βιβλίο σχετικά με τους αεροπορικούς ναύλους κι ότι υπάρχει στη βιομηχανία της επιβατικής αεροπορίας (ή έτσι λένε οι φήμες επειδή το μάθημα λέγεται "Αεροπορικοί Ναύλοι"). Το βιβλίο αυτό είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ γραμμένο. Πολύ επιεικώς όμως. Δηλαδή πιο πολύ επιείκεια δε δείχνεις ούτε σε νεογέννητο μωρό που κλαίει γιατί χέστηκε. Αν ήταν να το χαρακτηρίσω κάπως κανονικότερα, θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο που μόνο ένας τυφλός θα διάβαζε. Και όχι σε μορφή braille. Στην ίδια μορφή που είναι αναγκασμένοι οι φοιτητές του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθήνας να διαβάσουν και καταστρέφουν τους αμφιβληστροειδής τους τζάμπα και βερεσέ.

Το βιβλίο είναι τόσο κακογραμμένο που αν έπρεπε να γράψω ξανά την έκθεση σχετικά για το ποια είναι η άποψή μου όσον αφορά τους μαθητές που καίνε τα βιβλία τους στο τέλος κάθε χρονιάς, και αυτό ήταν το μόνο βιβλίο που υπήρχε, τότε η έκθεση μου θα είχε την μορφή αυτή:

     Το κάψιμο βιβλίων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο των ημερών μας. Οι μαθητές εκτονώνονται κατά αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας ότι ελευθερώνονται έτσι από κάποια δεσμά που είχαν πάνω τους όλη τη χρονιά.

     Αυτό όμως το βιβλίο είναι σκέτη προσβολή για την έννοια κάθε εγγράφου που αποκαλείται "βιβλίο". ΚΑΦΤΕ ΤΟ! ΚΑΦΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΙΕΙ!! ΡΙΧΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ!! Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να εξιλεωθεί κανείς από όλα αυτά τα άχρηστα που διάβασε εκεί μέσα.

     Είναι ένα περίεργο γεγονός το κάψιμο των βιβλίων, αλλά όταν πρόκειται για βιβλία σαν και αυτό, καλύτερα να καίνε τον συγγραφέα, να του αφαιρούν κάθε δικαίωμα έκφρασης και να αποσύρουν το βιβλίο δια παντός.

Και θα ολοκλήρωνα κάπως έτσι. Έχω πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο. Από την άλλη αυτό το πράγμα που έχει ορθογώνιο σχήμα είναι 600 σελίδες περίπου σε πάχος και αποκαλείται "βιβλίο", είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Επειδή έχει έρθει και στα δικά μου χέρια το εν λόγω βιβλίο, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σε μια παράγραφο των 3-4 σειρών επανέλαβε το ίδιο ακριβώς πράγμα 3 γαμημένες φορές!!! Και με τα ίδια λόγια μάλιστα! Δηλαδή, ας είμαστε κάπου ανθρώποι, που λέει και Σεφερλής σε κάποια επιθεώρηση. Αν κάτσει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο, μπορεί να του 'ρθει και να αυτοκτονήσει...

Το θέμα όμως είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι καθηγητές. Δεν είναι μόνο ένας ή δύο ή δέκα. Είναι πολλοί. Και ζουν μέσα στην ψευδαίσθηση των πτυχίων τους. Ε λοιπόν, σας πληροφορούμε κύριοι ανάξιοι που γίνατε και διδάκτορες, ότι υπάρχουν φοιτητές που είναι καλύτεροι από εσάς κι ας μην έχουν πτυχία. Είμαστε πιο έμπειροι σε σχέση με εσάς. Γιατί καθόμαστε να κάνουμε τις δουλειές μας ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ! Δε φωνάζουμε παρέα, ούτε αναθέτουμε σε κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις να κάνει τη δουλειά μας για μας.

Αλλά τι να κάνουμε, καραγκιόζηδες υπάρχουν παντού και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα και θα προσφέρουν στην κοινωνία τέτοιες μαλακίες, τις οποίες θα πρέπει κάποιος φοιτητής να ανεχτεί. Πραγματικά, αν μπορούσα να τους φτύσω κατάμουτρα, θα το έκανα. Αλλά δυστυχώς, χρειάζονται για να μας περάσουν τα μαθήματα. Παντού και σε όλους χρειάζονται αυτοί οι μαλάκες. Αλλά αν έρθει εκείνη η στιγμή που θα ξεσηκωθούν κύματα αγανακτησμένων φοιτητών και θα πάνε να τους ξεμπροστιάσουν και να τους βάλουν στα σκουπίδια, που είναι και η θέση τους, θα ήθελα να είμαι κι εγώ από δίπλα να βοηθήσω...

TR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου