Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ip Man

Ή αλλιώς και Yip Man. Ή αλλιώς και Yip Kai-man. Ο άνθρωπος που εκπαίδευσε τον Bruce Lee. Ένας απίθανος καλλιτέχνης. Και βάζω τη λέξη αυτή, καθώς τις ονομάζουμε "πολεμικές τέχνες". Ξέρω δεν ισχύει, αλλά στην Κίνα υπήρχε πάντοτε ένας συσχετισμός ανάμεσα σε πολεμικές τέχνες και στις εικαστικές τέχνες. Είδα πρόσφατα τις 3 ταινίες που έχουν βγει και έχω κατενθουσιαστεί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δει κάποιος τις ταινίες αυτές. Εγώ το έκανα γιατί είχα διαβάσει κάποια πράγματα από τον βίο του και μου κίνησε την περιέργεια. Βέβαια, συνειδητοποίησα ότι οι ταινίες δεν είναι απόλυτη παρτιτούρα της ζωής του, αλλά έχουν κι ένα φανταστικό στοιχείο για να προστεθεί το δράμα. Παρόλα αυτά όμως, δεν απογοητεύουν καθόλου.

Η απεικόνιση μέρους της ζωής του μεγάλου αυτού δασκάλου ήταν κάτι το οποίο πιστεύω δυσκόλεψε αρκετά, αλλά όχι πάρα πολύ. Ο λόγος είναι ότι ζητήθηκε βοήθεια από τον μεγαλύτερο γιο του Yip Man, τον Yip Chun (οι κινέζοι βάζουν πρώτο το επίθετο και μετά το όνομα). Σε μία από αυτές τις ταινίες, την Yip Man: The Legend is Born, κάνει μάλιστα κι ο ίδιος εμφάνιση ως ένας άλλος δάσκαλος του Wing Chun. Αργότερα γίνεται δάσκαλος του νεαρού, όπως απεικονίζεται, Man.

Η ταινίες έχουν ενδιαφέρουσα πλοκή και είναι αριστουργήματα. Απλά δείτε τις (ξέχασα τι ήθελα να γράψω...)

TR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου